22/03/23

"napište subjektivní text na jakoukoli barvu" a tak jsem zvolila zelenou.

 Zelená. Tmavě zelená, řeklo by se smaragdová. Celý prostor je zahlcen odstíny této jediné. Samet, ten je důležitý. Dělá z té zelené ještě zelenější a zelená dělá z toho sametu ještě sametnější.

Dřevěná židle nabarvená na bílo. Tvrdá a pitomá. Pitomá, protože není tak zelená a sametová a měkká a hlavně není v první řadě. I ten trávník je zelený. Musí se po něm skvěle chodit. Trávník byl i na fotbalovém hřišti, a když jsi za něj zatahal, zvednul se. Jako by ti ti chtěl říct, že není pravý, že se jen tváří jako tráva.

Už za pár chvil zase uvidím tu jedinou, moji vysněnou. Všechno kolem bude tmavě zelené a sametové. A ta Jediná bude čarovat a dělat atmosféru. No, a potom půjdeme všichni domů.

Na dlouhou dobu se odloučíme od zeleného trávníku, od zelené a sametové první řady, od zelených a pruhovaných stěn a od té jediné, mojí vysněné. A mně v hlavě budou sedět už jen odstíny a tóny zelené. Tak zelené a tak smutné…


3 komentáře:

  1. Zelená je barva jara, léta, probouzení, růstu...ta místy až zeleně "jedovatá", je barva čerstvosti, tedy mládí. Bývá čistá uklidňující, zranitelná, nikoli smutná jak píšeš na konci článku. Raduj se Adélko z té zelené. Je to voňavá tráva, zelené listí na stromech a keřích, zelená poupata, později plody...zelená je život, probouzející se příroda, nádherné jarní dny, mládí.

    OdpovědětVymazat
  2. Adélko, moje vysněná sedačka je sametová, tyrkysová či tmavě zelená a pokud se mi podaří ji získat, máš tam vyhrazený koutek pro sebe - těšíš se? já moc. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Poezie v zeleném.
    Měj se hezky!
    Hanka




    OdpovědětVymazat