17/02/21

O lidech - Jiřinka, můj ideál

 Přátelé, 

dnešní den je pro mne velmi, velmi speciální. Před přesně devadesáti lety se narodila moje oblíbená herečka a člověk, kterého si nad mraky vážím. Je to Jiřina Jirásková - u mě pouze jako Jiřinka.

Nečekejte však nějaký životopis, od toho tu nejsem. Pokud vás to však zajímá, tak tady máte odkaz na Wikipedii :)

Všecko to začalo asi tak koncem května, kdy jsem nějakou obrovskou náhodou objevila Jiřinu Jiráskovou  v bulvárním článku na internetu nebo kde, už fakt nevím. Nějak mě ale zaujala...


Můj ideál

I když to nebyla zpěvačka, tak něco zazpívat uměla, třeba hříšnou píseň ve Světácích nebo New York, New York. Mě ale nejvíc důležitá připadá píseň Můj ideál z alba Jeviště slov, na kterém herci zpívají písně s texty Jiřiny Fikejzové. Ono album se mi, upřímně řečeno, moc nelíbilo, ale to je vedlejší.

Dole máte odkaz na Jeviště slov, nenašla jsem lepší verzi.

Odkaz na supraphonské stránky zde

Její ironický hlas se mi v Mém ideálu strašně líbí. Písničku v originále zpívala Judita Čeřovská, na to jsem však přišla až později. O tom vám budu vyprávět jindy... :)

Jako zajímavost ti Světáci... (s Ivou Janžurovou a Jiřinou Bohdalovou)


...a ten New York s Petrou Janů

Komici na jedničku

Hodně mě zajímají dokumenty, ve kterých může divák poznat takovou tu lidštější stránku umělce. Jestli se chcete o této herečce dozvědět více, vřele doporučuju Komiky na jedničku. S Petrem Nárožným se baví o divadle, filmu, televizi a mnohých dalších věcech.



Ostatní

Miluju její roli skriptky v Trháku, babi v Sestřičkách a sestru pana Fajsta v Bylo nás Pět. Moc věcí jsem dosud neviděla. Mám v plánu pokračovat, co nejdřív se podívám na Brouka v hlavě, a věřte mi, že na to se moc těším. Až se to stane, tak vám nezapomenu poreferovat (i když už teď vím, že se mi to zalíbí :))

Závěr?

Nevím, jak tohle ukončit. Řeknu tedy to, že jsem ráda za objev této velké osobnosti. Opravdu se jedná o můj ideál herečky. Inspiruje mě dennodenně. Snad se vám tento malý popis aspoň trochu líbil a nenudil vás.
Příště zase na shledanou,
Vaše Adéla